Supporting patient & family-centred care

The University Hospital of Alberta (UAH) strives to deliver compassionate, patient, and family-centred care to our patients and families. In listening to our patients and families, we understand the need for a quiet, stress-free, welcoming space within the hospital to visit with loved ones, improve the ability for patients to mobilize, and provide a meeting area for families while waiting for patients in surgery.

The 4th floor atrium is a currently under-utilized space in the University of Alberta hospital site and offers the perfect location to provide better family-centered care.

The Benefit

Contact Us

According to patient surveys, a leading source of anxiety and frustration among patients and family members at the University of Alberta Hospital is a lack of communication with clinicians and surgeons.

A fully renovated, welcoming-to-all-cultures meeting place with electronic message boards and privacy areas for consultations will serve as a natural space for comfort, solace, and important conversations. 

Re-purposing the fourth floor atrium is putting the concept of family-focused care into action.

The Project

Donate

A newly designed atrium will provide a much-needed waiting area, in an open concept and welcoming environment, for surgery patients and family members to gather. After surgery, patients’ families don’t have a designated waiting area, often resulting in missing updates with the surgeon. This is especially the case for patients that come into emergency and go straight to the operating room. 

The space will feature: 

  • Patient tracking boards (with anonymous tracking IDS provided to families), which will provide important information and updated to families 
  • Comfortable seating 
  • Charging stations 
  • Refreshments 
  • A natural light setting 

Together We Can
Transform Health

Ways to Give